#SAOLoop Re-dissenyant el futur per a frenar l'impacte ambiental.

29 Desembre 2021

Re-dissenyant el futur per a frenar l’impacte ambiental.

El futur és ara”, es llegeixen grafitis al carrer, fets per una joventut conscient davant la necessitat urgent de crear un canvi davant un panorama desolador. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, Espanya és el país de la Unió Europea amb una major quantitat de residus a abocadors: un total de 132,1 milions de tones de residus anuals al 2017. La major part prové de la indústria (31,12%), la construcció (26,75%) i les llars (17,1%).
Sent més específics, un estudi, en el qual van participar diferents entitats com ara CEIMAR-*INMAR-Universitat de Cadis i l’Associació Paisatge Net, revela que els rius Llobregat i Besòs aboquen a la mar aproximadament mitja tona de plàstic a l’any.
Per tot això, La comunitat SAÓ Disseny treballa per a ser un motor per a l’activació de l’economia circular. Entre tots els elements que la componen (persones, entorn, materials, esdeveniments, projectes, etc…) es poden trobar noves aplicacions i usos als materials, noves ocupacions per a les persones i projectes de vinculació entre empreses.

Però què és l’economia circular?

L’economia circular és un model de producció i consum que implica compartir, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar materials i productes existents totes les vegades que sigui possible per a crear un valor afegit. D’aquesta manera, el cicle de vida dels productes s’estén, per a no generar més escombraries i frenar l’impacte ambiental.

I quin és el nostre propòsit?

Ens vam proposar impulsar l’activitat de re-connectar persones i projectes, evolucionant el concepte “circular” al símbol de l’infinit, per a representar que la matèria, la connexió, el procés, entre altres, “mai es converteix en residu”.
Així va néixer #SAOLoop com un projecte interactiu amb la comunitat, amb l’objectiu d’animar als ciutadans del Prat i a les empreses del territori, a donar idees sobre les possibles “noves vides” dels materials.

Cas d’èxit

Berta López, Coordinadora del Departament de Disseny i Directora Creativa de Saó Disseny, va idear la campanya de Responsabilitat Social Corporativa:
Donar a conèixer Saó Disseny com un estudi creatiu amb impacte social i co-creació amb els joves en risc d’exclusió que participen a la formació de Saó. Ells i elles són el nostre signe distintiu, el què ens fa ser tan especials i únics.
L’objectiu principal de l’empresa d’inserció no es tan sols plantejar i impulsar projectes de disseny, sinó també integrar i potenciar el talent dels joves i acompanyar a la projecció del seu futur a partir de la investigació, el treball col·laboratiu, el pensament estratègic -design thinking- i la creativitat.
“Al costat de @freeblueoceans vam recollir residus del riu Llobregat per a donar-los una segona vida, creant personatges amb els materials trobats. Gràcies a la col·laboració de l’artista @kilomba, vam aconseguir il·lustrar unes peces inèdites per a 13 entitats del territori”.
Com a Saó Disseny, analitzem el què està passant al nostre entorn i busquem solucions creatives per a afrontar-ho. No només creem idees noves, les innovem, les potenciem, escoltem als joves i els hi donem l’oportunitat perquè junts re-dissenyem el futur.